Gala

Gala Ia’şi Descoperă are loc pe 1 aprilie 2015 în Sala Teatrului Naţional din Iaşi, la ora 18.30.

gala 1 apr

În cadrul acestui eveniment se vor proiecta filmele realizate de cele 6 echipe, iar în cadrul spectacolului de galăvor avea loc mai multe momente artistice:

Concert Nicu Alifantis &Fragile Band

Nicu Alifantis este unul dintre cei mai iubiți artişti din România. Cantautorul de origine greco-macedoneană a devenit în timp un ambasador al poeziei prin muzică. Despre el, poetul Emil Brumaru spune: „Nicu Alifantis ne scrie cu sufletul pe cântecul vieții fiecăruia din noi cuvintele-i simple, afectuoase, dulci-amare, lăsându-ne destrămați o clipă, reînviindu-ne apoi, mai bucuroși, mai teferi, întru poezia-i caldă. În inima mea, toată blândețea-l simte poet de când lumea și-s fericit să o spun și altora. Și s-o repet până la îngeri!”. Una dintre cele mai noi colaborări ale lui Nicu Alifantis este cu Fragile Band, împreună creând o muzică specială,  un elixir al vieții.

alifantis fragile band

 

 

 

 

Momente artistice susţinute de reprezentanţi ai Operei Naţionale Române din Iaşi

Opera Națională Română Iaşi se află în inima oraşului, într-unul dintre cele mai frumoase teatre din țară. În cadrul Galei Ia’şi Descoperă, dansatorii Monica Ailiesei şi Dumitru Buzincu vor bucura publicul cu Dans spaniol din actul al III-lea al baletului “Lacul lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski.

monica ailiesei dumitru buzincu

 

 

 

 

 

Soprana Simona Titieanu alături de chitariştii Marius Ţîmpău, membru al cvartetului de chitare “Alhambra”, și Ilie Dragoş, elevul său de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Bancilă”, Iaşi, vor căuta să aducă unduirile fado-ului pe scena naţionalului ieşean.

Simona  Titieanu dragos ilieMarius Timpau

 

 

 

 

Scurt moment teatral susţinut de actori ai Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu

Teatrul Naţional „Radu Stanca”  prezintă spectacole de repertoriu şi are în componenţă o secţie română şi una germană. Răspunzând tuturor provocărilor contemporane, spectacolele Teatrului Naţional „Radu Stanca” încearcă să surprindă diversitatea tendinţelor din artele spectacolelor, pornind de la tradiţie, cuvânt şi imagine, şi ajungând la spectacole de instalaţii, teatru-dans sau muzicale. Actorii Arina Ioana Trif și Mihai Coman aduc la Iaşi o scenă din „Dona Juana”, de Radu Stanca, piesă cu care scriitorul a debutat în registrul dramatic, în anul 1943 și pentru care, patru ani mai târziu, a primit  Premiul „Sburătorul”.

coman-mihai trif-arina

 

 

 

 

Dansuri greceşti interpretate de Ansamblul Dionysos

Ansamblul de dansuri Dionysos este format din tineri de origine greacă și filoeleni, apropiați  de viața comunității grecești de la Iaşi. Aparţinând Asociaţiei Culturale Dionysos, membrii acestei minorităţi  caută să păstreze cultura și tradițiile grecești în România și mai ales la Iaşi, orașul Eteriei, locul de unde a izbucnit flacăra revoluției. Dansurile din folclorul  grecesc au fost studiate de tinerii din ansamblu și puse în scenă  fără intervenţia unui coregraf. Costumele au fost aduse chiar din Grecia, unele dintre ele având o vechime considerabilă.

dionysos

 

 

 

 

 

Momente de acordeon susţinute de Bogdan Baltă și Ovidiu Enea

Ovidiu Enea şi Bogdan Baltă sunt doi acordeonişti din Iaşi care au transformat pasiunea pentru acest instrument într-o prietenie de-o viață și un drum de la care nu se mai pot abate. Prezenţi pe scene din toată țara, dar și în străinătate, artiştii au adus în fiecare concert acorduri noi și au îmbrățișat ritmuri diferite, de la tangouri pasionale şi cafe concert, la muzică tradiţională. Pentru prima dată, la Gala Ia’şi Descoperă, acordeoanele celor doi muzicieni vor dialoga pe ritmuri slovene pe scena Teatrului Naţional din Iaşi.

bogdan balta ovidiu enea