Echipe participante în 2015

PORTUGALIA

Capitală Europeană a Culturii: Porto (2001), Guimarães (2012)

Portugalia

Portugalia, ţara care a dat Europei trei capitale culturale – Lisabona, Porto şi Guimarães, este reprezentată la Iaşi de regizorul Adriano Baía Nazareth şi cameranul Pedro Silva.  Ambii s-au născut în Porto, a doua cea mai mare metropolă a Portugaliei şi unul dintre cele mai carismatice oraşe ale Europei.

Porto este unul dintre cel mai vechi centre urbane de pe continent, fiind întemeiat pe vremea Imperiului Roman. Denumirea latină a oraşului, Portus Cale, stă la originea numelui „Portugalia”. Centrul istoric al metropolei face parte din patrimoniul mondial UNESCO, din 1996. Porto este recunoscut pentru impresionantele clădiri, care poartă semnătura unor arhitecţi celebri, precum Podul Dona Maria, proiectat de Gustave Eiffel, Turnul Clerigos a lui Nicolau Nasoni sau Casa Muzicii, construită de Rem Koolhaas, însă nimic nu a adus mai multă faimă oraşului decât savurosul vin de Porto.

Porto a fost desemnat capitală culturală Europeană în anul 2011.

Portugalia - adriano nazarethAdriano Baía Nazareth este regizorul artistic al postului RTP (Radio e Televisão de Portugal) din 2004. Este doctor în domeniul cumunicării şi cercetător în domeniul producţiilor TV și noile media la Universitatea din Porto. Ca regizor, a realizat numeroase documentare şi a călătorit în întreaga lume, realizând peste o sută de ediţii ale emisiunii  „Gostos e Sabores”( Gusturi şi arome).

Pedro Silva are studiii superioare în domeniul  comunicării și tehnicilor audiovizuale. Lucrează la RTP din 2004, şi semnează  imaginea pentru  diferite emisiuni ale postului, în special pentru  programele de muzică şi sport. A făcut parte din echipele RTP care au reflectat evenimente sportive importante ca Liga Campionilor, Liga Europei şi Cupa Mondială de Fotbal din Africa de Sud, în 2014.

Echipa portugheză aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu oraşul Iaşi şi sunt curioşi să facă o comparaţie între vinul de Porto şi sortimentele noastre de vinuri, despre care au auzit că ar fi la fel de savuroase.

SPANIA

Capitală Europeană a Culturii: Madrid (1992), Santiago de Compostela (2000), Salamanca (2002)

Spania - santiago

Reprezentanta Spaniei, Mabel Montes, vine din Santiago di Compostela, capitala Galiţiei. Oraşul este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Europa. În fiecare an, după ce parcurg pe jos un traseu de sute de kilometri, numit „El Camino” (Drumul), mii de pelerini din întreaga lume sosesc în oraş pentru a se închina la mormântul Sfântului Iacob. Cu arhitectura sa romanică, gotică şi barocă, centrul vechi al oraşului Santiago di Capostela este  una dintre cele mai frumoase zone urbane medievale  din Europa şi face parte din patrimoniul mondial  UNESCO.

Santiago de Compostela a fost capitală culturală europeană în anul 2000, alături de Avignon, Bergen, Bologna, Bruxelles, Cracovia, Helsinki, Praga şi Reijkavik.

Spania - Mabel MontesMabel Montes este jurnalist la postul de televiziune public, TV Galiţia. S-a alăturat echipei în 1998. A realizat emisiuni informative şi a scris scenarii pentru talk-show-uri politice. E absolventă de jurnalism a Universităţii Santiago di Compostela. Este prezentatorul buletinului meteo la TV Galiţia. De-abia aşteaptă să ajungă la Iaşi şi speră să aibă parte aici numai de vreme bună!

 

SLOVENIA

Capitală Europeană a Culturii: Maribor (2012)

slovenia - maribor

Maribor este al doilea oraş ca mărime din Slovenia (o ţară care, de fapt, nu este foarte mare), situat în partea de nord. Este un oraş turistic, care atrage în fiecare an numeroşi vizitatori, datorită frumuseţii munţilor Pohorje şi a râului Drava, dar şi graţie vinurilor renumite. Oraşul a fost bombardat în timpul celui de-al doilea Război Mondial, fiind distrus în proporţie de 47%.

Maribor a fost desemnat Capitala Europeană a Culturii în 2012, iar programul cultural propus a însemnat colaborarea cu alte cinci oraşe slovene, dar şi cu oraşul portughez Guimarães, cu care a împărţit titlul. Misiunea asumată a oraşului Maribor în 2012 a fost interconectarea culturală dintre oraşele ţării prin evenimente noi, păstrând, în acelaşi timp festivalurile şi proiectele de tradiţie, dar şi revitalizarea moştenirii culturale a Sloveniei.

slovenia - Polona PivecPolona Pivec are o experienţă de peste douăzeci de ani în televiziune. A lucrat şi ca jurnalist radio şi profesor de limba slovenă. De opt ani, este redactorul şef al TV Maribor, unul dintre studiourile regionale ale televiziunii publice, RTV Slovenia. Este producătorul a două emisiuni săptămânale: Urme şi Reminescenţe, cea din urmă fiind o serie de portrete ale unor personalităţi istorice slovene.

 

GRECIA

Capitală Europeană a Culturii: Atena (1985), Thessaloniki (1997), Patras (2006)

 Greacia - atena

Myrto Papadogeorgou  s-a născut în Atena, primul oraş carea purtat titlul Capitală Europeană a Culturii, în 1985. De fapt, ideea acestei faimoase politici europene a luat naştere aici, în Atena. Cu sau fără un titlu oficial, Atena este recunoscută ca fiind o măreaţă cetate a culturii europene. Este locul unde s-a născut democraţia, oraşul filozofilor, al zeilor şi al minunilor arhitectonice ale Greciei antice. Cine ar putea contesta faptul că moştenirea culturală pe care Grecia antică a lăsat-o lumii este altfel decât inestimabilă.

grecia - myrtoMyrto Papadogeorgou este licenţiată a Universităţii Leicester, Marea Britanie, şi are un masterat în domeniul producţiei de documentar la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, Spania. A realizat numeroase producţii video în Spania şi Grecia până în 2009, când obţine o diplomă în domeniul producţiilor video digitale în urma studiilor postuniversitare la Universitatea din New York.

În S.U.A, realizează primul ei documentar, Doar o alta zi (Just Another Day). Urmează alte două documentare în 2010, Criza (Crisis), difuzat de BBC World News şi Depinde de noi (It’s up to us) pentru ERT, televiziunea naţională a Greciei. În 2010, Myrto Papadogeorgou primeşte Premiul Doc on Air la Festivalul de Film Documentar Thessaloniki pentru Viaţa în oraşul erorilor. Sperăm că „erorile” pe care Myrto le va gasi în Iaşi vor fi cele care îl fac demn de titlul Capitală  Europeană a Culturii.

ROMÂNIA

Capitală Europeană a Culturii: Sibiu (2007)

Romania - sibiuJurnaliştii Răzvan Marcu şi Raluca Ilincescu vin din Sibiu, primul oraş românesc Capitală Europeană a Culturii. Nu întâmplător, Sibiu/ Hermannstadt a ales să prezinte în cadrul prgramului Sibiu 2007, profilul multicultural al acestui oraş vechi de opt secole, sub deviza “City of Culture – City of Cultures”.

Sibiul a fost dintotdeauna cel mai important centru al minorităţii germane din Transilvania. În Sibiu se găseşte şi o importantă minoritate maghiară. Cu toate acestea, este un oraş predominant românesc (95% din populaţie este de origine română) care a ştiut cum să păstreze şi să îmbine cele trei culturi, la care s-au adăugat cele ale micilor minorităţi, cum ar fi slovacii şi ucrainienii. Sibiul este locul unde s-a deschis, în 1817, primul muzeu de pe actualul teritoriu al României şi al doilea din Europa: Muzeul Brukenthal. În 2007, vizitatorii Sibiului au putut descoperi un oraş fermecător, hoinărind pe străzile şi pieţele oraşului istoric, admirând casele în stil renascentist sau elegantele biserici baroce. Aici au putut întâlni artiştii şi creaţiile lor, au încercat savuroasa bucătărie tradiţională şi aici au descoperit  muzica, dansul, teatrul, artele vizuale, în cele mai inedite locuri: pe străzi şi în pieţe, în pivniţe şi mansarde, pe zidurile cetăţii şi în biserici.

echipa sibiuRaluca Ilincescu, jurnalistul bucureştean îndrăgostit iremediabil de Sibiu, şi Răzvan Marcu produc şi prezintă cea mai populară emisiune de divertisment politic în rândul telespectatorilor sibieni intitulată „Raluca și Răzvan”. Răzvan Marcu este sibian şi lucrează în presă dinainte de a avea 18 ani. A scris pentru diferite publicaţii și a pus bazele Ediţiei de Nord a cotidianului Tribuna, înainte de a intra în televiziune. Este membru fondator al Lions Club Brukenthal, al Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS)  şi al Asociatiei Sibiu 1191. Dincolo de pasiunea pentru televiziune, Raluca Ilincescu este un militant activ pentru drepturile animalelor şi o aprigă suţinătoare a fotbalului local, facând parte din Liga Suporterilor Sibieni.

REPUBLICA MOLDOVA

Capitală: Chişinău

chisinau

Ciro Korol López are naţionalitate spaniolă, s-a născut în Rasario, Argentina, dar este invitat la gala de film din partea oraşului Chişinău.

Odinioară pământ românesc, Chişinău este astăzi capitala Moldovei şi cel mai cosmopolit oraş din această ţară. Este şi cel mai verde oraş din Europa aşa că o vizită la Chişinau înseamnă neapărat şi o plimbare la grădina botanică sau prin parcurile sale.

Chişinau este o destinaţie ideală pentru iubitorii de vinuri şi pentru gurmanzi, dar şi un centru cultural important, cu numeroase monumente istorice, unele dintre ele datând din secolul al cinsprezecelea. Chişinău ar putea fi în viitor Capitală Europeană a Culturii, însă până a ajunge acolo, va trebui să atingă înainte un alt ţel: aderarea la U.E.

chisinau - ciro lopezDeşi foarte tânăr (s-a născut în 1989), Ciro Korol López are un CV impresionant. A studiat arte şi psihologie, a colaborat cu doua teatre din capitala Argentinei, a lucrat într-o editură, la radio (Radio La Tribu, Buenos Aires) şi în presa scrisă (Radio La Tribu, Buenos Aires). Lucrează ca voluntar la studioul de producţie de film OWH din Chişinău. Este scriitor. Vorbeşte fluent patru limbi străine şi învaţă în prezent şi limba română, pe care şi-o va şlefui, cu siguranţă, la Iaşi.